Header SKR

Nieuws Flash
volg ons op facebook op de pagina S.K.Reningelst
of via gc sk reningelst

Historiek van de club SK Reningelst.


Tussen beide wereldoorlogen in werd er in Reningelst gestart met een voetbalploeg en kwam men zelfs in de Belgische voetbalkompetitie uit onder de naam Sportkring Reningelst met het stamnummer 3299. Er werd gespeeld in de weide van Georges Deconinck (thans Pastoorstraat). De familie Bafcop en nog talrijke Reningelstnaren met voetbalbloed maakten hiervan deel uit. Na WO II is de ploeg opgehouden te bestaan. Het idee van de herstart van SK Reningelst groeide na een voetbalwedstrijd tussen de plaatselijke verenigingen K.A.J. en K.L.J. In april 1966 gebeurde dit dan met de stichters Gilbert Bondue, wijlen Hugo Willems en Willy Ozeel (Ex-bestuurslid, die in 1989 lid werd van het P.C., sinds 1994 als ondervoorzitter zetelde en in juni 2001 het zelfs bracht tot huidig voorzitter van het Provinciaal Voetbalcomité van West-Vlaanderen). Het terrein bevond zich bij de boerderij van Jozef Verbiese (thans Covemaeker) in de Heuvellandseweg. Een terrein dat tot stand kwam na het omhakken van enkele bomen. Het hout voor de doelen werd in bruikleen gegeven door de firma Carton. De uitrusting was een versleten stel truien van een grote ploeg uit de naburige stad. Vooraleer er op zondagnamiddag kon gevoetbald worden, moest de terreinverzorger eerst de varkens uit de weide jagen... Omkleden gebeurde in het lokaal "De Valke" op ...ongeveer 1 km van het terrein. Het eerste jaar speelde men vriendschappelijke wedstrijden o.a. tegen de "komiezen". Later volgde dan een tornooi tussen Roesbrugge, Hoogstade, Dikkebus en Reningelst. Hieruit zou later dan het liefhebberstornooi van de Westhoek ontstaan. (Een tornooi waaruit quasi alle ploegen uit de regio hun eerste voetbalstappen zetten vooraleer naar de KBVB over te stappen.) De aankoop van het huidige terrein (officieel ingehuldigd op 4 oktober 1970) - later Boudewijnplein genoemd omdat onze koning Boudewijn er tijdens het natte "patatejaar" 1973 er voor een bezoek aan de streek landde met de helikopter - door de gemeente Reningelst was voor de jonge ploeg een grote stap vooruit, al had de inzegening zeker een politiek geurtje... In 1972 startte men dan met een jeugdploeg, scholieren, en ook reserven in het Tornooi van de Westhoek. In die periode kwam ook het legendarisch SV Waregem (met o.a. zwarte parel Giba, Prudent Bettens,...) eens spelen naar Reningelst. (11 juni 1972 SKR – vedetten 4 – 10). In 1973 speelde SK Reningelst dan kampioen in het Tornooi van de Westhoek. In 1973 werd men 5de (op 11) in afdeling I en in 1974 6de op 12 in dezelfde afdeling en in 1974 sloot men zich dan onder het stamnummer 8112 aan bij de Belgische Voetbalbond.

Wist je dat bij het jaarlijkse feestmaal van de club na seizoen 1974-’75 Roza Deconinck als eerste Miss-SK werd verkozen?

Ondertussen beschikte men ook over een degelijk en dynamisch bestuur. Een grote financiële stap vooruit was, naast het bouwen van 2 ploegkleedkamers en een hokje voor de ref, de bouw van de kantine. (Want tot dan toe moest men zich omkleden in berghokjes van café De Zevekote).

In 1977-'78 speelde SKR dan kampioen en promoveerde voor het eerst naar 3de provinciale. Het werd een beetje jojo spelen tussen 3de en 4de provinciale, met een langere periode in 3de provinciale midden de jaren '80. In de jaren tachtig speelden de reserven ook een 3-tal keren kampioen.

In 1991 gaf het hoofdbestuur (Max, Georges, Gerard,Roger..) na vele jaren dienst de fakkel door aan een jongere generatie, dat al een beetje de klappen van de zweep kende via de jeugdwerking. N.a.v. 20 jaar SK Reningelst (1986) werd een jeugdbestuur opgestart met drijvende kracht en coördinator Willy Ozeel. Naast juniores werd nu ook gestart met scholieren in kompetitie en miniemen buiten kompetitie. Het dynamische jong-SK Reningelst wist dat jaar van aanpakken en organiseerde n.a.v. de kermis een Seniorentornooi (4 ploegen), organiseerde (15 jaar lang) een prestigieus Reserventornooi met aanvankelijk 8 (en later 6) ploegen (rond half augustus). Ook de rest van de maand augustus was erg druk met een voetbaldriedaagse (voorstelling van alle SKR-ploegen met door de jaren heen o.a. ook diverse keren een lokale damesploeg, enkele speciallekes zoals de fanionmatch tegen de reserven van 1ste klasser KV Kortrijk, een paar keer een match tussen oud-spelers van SK Reningelst, het bestuur tegen een vedettenploeg in 1991,...) en het jaar nadien (in 1987) ook nog een (traditioneel geworden) Barbecue , (gedurende enkele jaren) een preminiementornooi met 8 ploegen (ook in augustus). Verder organiseerde de jeugdwerking (dat bleef functioneren tot midden de jaren '90) door de jaren heen de halfjaarlijkse papierslagen (die een duit in de kassa deden), het bezoek van Sint-Maarten en de interscholentornooien (om later daaruit dan de eerste duiveltjes te selecteren), diverse jaren een kaasavond (eind november, later een paar keer een mosselfestijn, dat begin de jaren 2000 succesvol werd heropgestart), de jeugdkerstfeestjes, het vermaarde paasbal met glühweinstube in de Wigwam, eind de jaren '80 stond SK Reningelst ook mee aan de wieg van de Westhoekverstandhouding en haar Radio Vrie-tornooi,... Ondertussen nam men ook deel aan vele tornooien (met wisselend succes) in eigen streek en in Noord-Frankrijk, woonde onze jeugd eerste klassewedstrijden bij en mocht men zelfs eens aantreden met miniemen en knapen tegen en op FC Brugge (november 1990),.... Paasmaandag 1991 organiseerde SKR met succes als een van de allereersten in de regio een duiveltjestornooi... en de paashaas komt nog steeds langs...

Het voornaamste was en bleef evenwel het sportieve. Tijdens het seizoen 1988 - 1989 trad SKR aan met alle ploegen van duiveltjes (voor het eerst) tot en met fanion, behalve scholieren. Dat zou nog een paar jaren zo zijn. In maart 1993 mochten we een eerste jeugdkampioen begroeten binnen de rangen (’t werd zelfs een dubbelslag) nl. de knapenen de miniemen. De Stad Poperinge beloonde deze prestatie met de Trofee van Jeugdsportploeg.

1994-'95 was echter een sportief "boerejaar" voor de SKR (en de jeugd in het bijzonder). Op 13 augustus 1994 werden de nieuwe kleedkamers officieel ingehuldigd met als openingsmatch het bestuur tegen de juniores. 21 februari 1995 had de officiële stichtingsvergadering van de V.Z.W. SK Reningelst plaats en op zaterdag 8 april speelden zowel de knapen als de scholieren kampioen in hun respectievelijke reeksen. Als toemaatje werd SK Reningelst ook nog laureaat van de toenmalige (ROYCO) G-cup in 4de Provinciale W.-Vl.. Dit was een klassement waarbij van alle jeugdploegen hun klassementsplaats werd opgeteld (slechts 12 punten). (juniores 4de, scholieren en knapen kampioen, miniemen 2de, preminiemen 4de). De dag van de officiële kampioenenhuldiging nam SKR deel aan de J-day voor duiveltjes te Roeselare. Een jaar later waren de duiveltjes zelfs uitgeloot om mee te doen aan de grote J-day-dag op de Heizel te Brussel. (Nog zo'n onvergetelijk moment voor spelertjes, trainers en ouders).1995 – ’96 was weerom dubbel feest met scholieren en knapen als kampioen. In 1997-’98 waren dan de reserven en de knapen aan het feest. Dat seizoen (8/4/’98) speelden onze duiveltjes, preminiemen en miniemen in WS Sombeke een oefenmatch onder het goedkeurende oog van … Walter Capiau (die er aanwezig was als supporter van de zoon van zijn Rad van Fortuin-assistente Aurore, die bij Sombeke speelde).Tijdens het seizoen 1998-'99 speelde onze sterke preminiemenploeg dan kampioen. In het najaar van 1999 bezocht SK Reningelst (spelers, ouders en bestuur) tijdens een daguitstap de Arena, het stadion van Ajax Amsterdam.

Hoge bomen vangen veel wind en zo ook onze jeugd dat in de kijker liep. Diverse spelers (en trainers) raakten in de provinciale of Westhoekselecties..., en/of werden alzo opgemerkt door de "grotere" ploegen ...en vertrokken... met wisselend succes. Ondertussen is onze fanionploeg blijven hangen in (meestal in de top van) 4de provinciale. Een oudere generatie heeft geleidelijk plaats gemaakt voor een jongere. Diverse keren kon men zich al plaatsen voor de eindronde, maar een overgang naar 3de provinciale zat er voorlopig nog niet in. Enkel een korte periode van 2 seizoenen (nl. 2000-2001 en 2001-2002) kom men nog even in 3de provinciale voetballen. Toch blijft boven alles de eigen jeugd primeren bij SK Reningelst en dat kunnen we ook met plezier vaststellen bij onze fanionploeg waar de laatste jaren een serieuze instroom van eigen jeugd is en de gezelligheid troef. (SKR moet ook wat de tering naar de nering zetten en heeft zich de laatste jaren niet gemengd in de zotte transfer(geld)marktpolitiek) Hoe het de fanion concreet verging bij de Belgische voetbalbond kunt U even verder lezen...

Met dank aan Henk Houwen en zelfs een extra dankwoordje aan onze SKR-archivaris Lucien Vangheluwe voor de info !!!


Created & designed by SandComp.be 2019